Λέυκανση δοντιών

Λεύκανση δοντιών θεωρείται είτε η επαναφορά της φυσικής απόχρωσης του δοντιου είτε η αλλαγή του χρώματος του πέραν αυτής ,αφού από άνθρωπο σε άνθρωπο αυτό διαφέρει, ανάλογα με τη διαδικασία που τελικά θα ακολουθηθεί.

Η επαναφορά της φυσικής απόχρωσης του δοντιού γίνεται με απομάκρυνση των χρωστικών που έχουν κατακαθίσει  στην επιφάνεια του από την κατανάλωση τροφών η και τη χρήση καπνού. Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή τη περίπτωση είναι απλή και λέγεται στίλβωση που πραγματοποιείται  με ειδικά βουρτσάκια και στιλβωτικές πάστες απο τον ίδιο τον οδοντίατρο και αποτελεί μέρος του κλασικού καθαρισμού καθώς και σε πιο επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σοδοβολή κατά την οποία νερό με σόδα και απορρυπαντικούς παράγοντες εκτοξεύονται με πίεση πάνω στις επιφάνειες τον δοντιών ώστε να απομακρυνθούν με επιτυχία οι επίμονες χρωστικές.

Λεύκανση πέρα της φυσικής απόχρωσης γίνεται είτε στο ιατρείο  με μία η δύο επισκέψεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση  χημικών υλικών  ή εναλλακτικά στο σπίτι με την χρήση ναρθηκών και χημικών υλικών μικρότερης πυκνότητας δραστικών ουσιών.Αποτελεί μία πολύ δημοφιλή ασφαλή διαδικασία με άριστα αποτελέσματα.