Περιοδοντολογία

Η περιοδοντολογία είναι ο τομέας εκείνος της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη μελέτη και θεραπεία των νόσων και παθήσεων των στηρικτικών ιστών των δοντιών, δηλαδή των ούλων και του περιοδοντίου.

Ουλίτιδα

Ουλίτιδα είναι νόσος των μαλακών στηρικτικών ιστών δηλαδή των ούλων.Προκαλείται κυρίως από πλημμελή στοματική υγιεινή του ασθενούς ,κακότεχνες εμφράξεις και προσθετικές αποκαταστάσεις αλλά και σε γενικά αίτια όπως εγκυμοσύνη,σακχαρώδης διαβήτης κ.α. Χαρακτηρίζεται από αλλαγή της μορφής των ούλων τα οποία γίνονται πιο ερυθρά,εμφανίζουν οίδημα, αιμορραγία, δυσοσμία και πόνο. Θεραπεύεται με την απομάκρυνση του μικροβιακού φορτίου από τον οδοντίατρο ( καθαρισμός-θεραπεία ουλίτιδας) και την σωστή στοματική υγιεινή στην οποία ο ασθενής πρέπει να μυηθεί. Μέτα το πέρας της θεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να κάνει συντηρητικό καθαρισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία και καθορίζει ο θεράπων οδοντίατρος.

Περιοδοντίτιδα

Αποτελεί την μετεξέλιξη της νόσου της ουλίτιδας.Βλάπτει το οστό και τον συνδετικό ιστό που στηρίζει το δόντι με αποτέλεσμα στο τέλος το δόντι να εμφανίσει έντονη κινητικότητα και να χαθεί.Το πιθανότερο ότι κατά την εξέλιξη της νόσου δεν εμφανίζεται πόνος οπότε και ο ασθενής επαναπαύεται και δεν αναζητά θεραπεία πριν να είναι πολύ αργά..Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η υφίζηση των ούλων που εμφανίζονται απορροφημένα με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο μέρος της ρίζας.Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι έχει απορροφηθεί και το οστό από μέσα.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική ανάλογά με το στάδιο της νόσου.Έπειτα ο ασθενής πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους συνήθως ανά τετράμηνο και να φροντίζει συστηματικά την στοματική υγιεινή του. Δυστυχώς στην εν λόγω νόσο οι ιστοί δεν επανέρχονται με τη θεραπεία στην αρχική τους κατάσταση οπότε η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Share: