Η οδοντιατρική προσθετική είναι η ενδοστοματική  αποκατάσταση ελλειπόντων η κατεστραμμένων δοντιών καθώς και ιστών της γνάθου.Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με τις παρακάτω επιλογές

– στεφάνες

(χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις κατεστραμμένων δοντιών, ενδοδοντικά θεραπευμένων με μεγάλη επικυνδυνότητα θραύσης η κατάγματος,σε δόντια με δυσχρωμίες, σε στραβά δόντια όταν ο ασθενής δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε ορθοδοντική θεραπεία δηλαδή να βάλει σιδεράκια. Για να τοποθετηθεί μία στεφάνη πρέπει από το δόντι να αφαιρεθεί οδοντικός ιστός δηλαδή να τροχιστεί. Είναι απλή και μη επίπονη διαδικασία. Οι στεφάνες μπορούν να είναι μεταλλοακρυλικές.μεταλλοκεραμικές ή ολοκεραμικές. Ανάλογα το σχέδιο θεραπείας και την οικονομική  δυνατότητα του ασθενούς καθεμία από αυτές μπορεί να αποτελέσει προσθετική αποκατάσταση εκλογής.

– γέφυρες

χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποκατάσταση ελλειπόντων από το στόμα δοντιών.Σε αυτή την περίπτωση τροχίζονται τα παρακείμενα απο το υπάρχων κενό δόντια τα οποία καλύπτονται με στεφάνες που κρατούν τα τεχνητά δόντια που γεμίζουν το κενό αυτό.Τα υλικά εκλογής είναι τα ίδια με των στεφάνων.

– όψεις

Οι όψεις χρησιμοποιούνται ώστε να  βελτιώσουν το χρώμα το σχήμα το μέγεθος και τη θέση ενός δοντιού. Τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια του δοντιού αφού τροχιστεί ελάχιστα ή και καθόλου. Μπορεί να είναι φτιαγμένες από πορσελάνη η ρητίνη (bonding)

– μερικές οδοντοστοιχίες

Όταν δεν είναι δυνατό να τοποθετηθούν γέφυρες σε στόματα με ελλείποντα δόντια μπορούν να τοποθετηθούν μερικές οδοντοστοιχίες το λεγόμενο βιτάλιο,οι οποίες είναι κινητές δηλαδή ο ασθενής μπορεί ελεύθερα να την βγάλει και να την ξανατοποθετήσει μόνος του.Συγκρατούνται στο στόμα,με διάφορους τρόπους (συνδέσμους ,άγκιστρα και άλλα) μπορούν να αποκαταστήσουν περισσότερες από μία νοδώτητες δηλαδή κενά από δόντια που έχουν χαθεί.

-ολικές οδοντοστοιχίες

Σε περιστατικά που δεν υπάρχουν δόντια,ή είναι προς εξαγωγή ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει στο στόμα του μια ολική οδοντοστοιχία ,την κοινή σε όλους μας μασέλα.

Αποτελεί αποκατάσταση εκλογής για πολλούς ασθενείς .

– εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητά δόντια που στηρίζονται ας πούμε σε τεχνίτες ρίζες οι οποίες τοποθετούνται χειρουργικό άμεσα στο οστό της γνάθου προσομοιαζοντας ένα φυσικό δόντι. Έχει πολλά θετικά ως διαδικασία ,πολλαπλές εφαρμογές και άριστα αισθητικά αλλά και λειτουργικά αποτελέσματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθουν μεμονωμένα η για να στηρίξουν μια γέφυρα ή ακόμα και μια ολικά αποκατάσταση στο στόμα εξασφαλίζοντας στον ασθενή σταθερότητα που λείπει πολλές φόρες από τις κινητές αποκαταστάσεις (μασέλες) και μεγαλύτερη άνεση στο στόμα αφού σαν κατασκευές δεν είναι τόσο ογκώδεις.

Share: